Transitieverhalen

Het is nu meer dan ooit de tijd om expertise over het begeleiden van transities op te bouwen. We spraken met koplopers die daar al mee bezig zijn.

Het eerste verhaal is van koploper Andries Olie. Hij werkt bij Cosun Beet Company aan een circulaire suikerbietenketen. 

Andries Olie

Cosun Beet Company

#1 Eigenaarschap?

Koploper Rutger de Kort is bezig met een transitie naar een duurzame Fritesketen. Hij vraagt zich af wat er nodig is om na een eerste enthousiaste fase vol te houden en de samenwerking tot een goed einde te brengen. 

Rutger de Kort

Farm Frites

#2 Verliefdheid is voorbij

Koploper Jacqueline Cramer werkt al 40 jaar aan transities of transities avant la lettre. Meer over haar schat aan ervaringen vind je in dit verhaal.

Jacqueline Cramer

Hoogleraar duurzaam innoveren en transitiemakelaar

#3 Hoe krijg je collega's mee?

Jan Kempers is koploper in groot denken. Dat leidde ondermeer tot het succesvolle duurzaamheidsprogramma Groene Cirkels. Uit dit programma is onlangs Zero Emission Services ontstaan, een nieuw bedrijf dat de binnenvaart verduurzaamt met verwisselbare batterijcontainers. 

Jan Kempers

Programmamanager duurzame ontwikkeling bij Heineken Nederland Supply

#4 Groot durven denken

Marijke van den Hoogen loopt voorop in het voorleven van verbinder zijn. Verbinden van de rationele en intuïtieve kant van transities en verbinden van verschillen tussen deelnemers aan transities. 

Marijke van den Hoogen

Manager duurzame ontwikkeling bij Heineken Nederland Supply

#5 Bedding creëren

Marten Schoonman is sinds zomer 2019 bezig met het coachen van transities. De opleiding Transitiecoaching zag hij als een kans om nieuwe dingen te leren.

Marten Schoonman

Adviseur biodiversiteit en samenleving bij Naturalis en bestuurder van Stichting BEEP

#6 Balans tussen inhoud en proces