top of page

Ben jij een professional die zich verder wil bekwamen in de praktische kant van transitiebegeleiding? Dan vind je in de leergang transitiecoaching alles wat je daarvoor nodig hebt. Of je nu transitiemanager, projectleider of in een andere rol betrokken bent bij een systeemverandering, deze leergang biedt de kennis en vaardigheden die nodig zijn om complexe vraagstukken zoals de energietransitie aan te pakken.

Transitiecoaching: praktijkgerichte leergang voor Transitiemanagers en Projectleiders

Opbouw van de leergang Transitiecoaching

De praktijkgerichte leergang Transitiecoaching bestaat uit vijf lesdagen, verspreid over een periode van een half jaar. Bij de leergang hoort het boek ‘Transities van sectoren’ van Esther de Haan en een reader met aanvullend recent lesmateriaal.

De lessen kennen een hoog doe-gehalte. Naast een korte uitleg van de theorie ga je oefenen met je medecursisten. Je ontvangt directe feedback van je mededeelnemers en van de opleider. Daarmee ga je in jouw context aan de slag. Een maand later vindt de volgende lesdag plaats, waarin je eigen ervaringen uit jouw setting inbrengt. Op deze manier kent de leergang een hoge leerdichtheid. 

 

Praktijkgerichte Aanpak

Over transitie management bestaat veel theorie. De leergang Transitiecoaching van het Amsterdam Transition Institute legt de nadruk op de praktijk van transities: je leert hoe groepen naast inhoud kunnen oog krijgen voor de proceskant van samenwerken. Dit, omdat bij transities meestal verschillende stakeholders moeten samenwerken om hun doelen te bereiken, terwijl ze dat ze bij andere organisaties werken. Dat impliceert onder meer cultuur-, governance- en tempo-verschillen. Groepen leren hoe ze eigenaarschap kunnen nemen voor hun eigen interactie- en denkpatronen vormt het fundament van deze leergang. Dit leer je middels een combinatie van korte transitie-theorie met vooral een praktijkgerichte aanpak. Als transitiecoach zet je daarbij jezelf in als instrument om groepen te laten leren over het effect van hun denken en handelen op elkaar en op de resultaten. Dit stelt stakeholders in staat om beter samen te werken en effectiever hun transitie resultaten te halen.

Transitiecoaching: wat is het?

Transitiecoaching richt zich op het begeleiden van groepen bij het oplossen van complexe vraagstukken. Dit is vooral relevant voor transitiemanagers en projectleiders die zich bezighouden met uitdagingen zoals de energietransitie, duurzame landbouw, het klimaatvraagstuk, transitie van onderwijs en zorg. De leergang Transitiecoaching biedt praktijkgerichte coaching en leert je hoe je effectief stakeholder management kunt toepassen. Hoe kun je mensen eigenaarschap laten nemen en leren samenwerken met verschillende belangen en zonder handig hiërarchisch harkje?

Belangrijke vragen in de leergang Transitiecoaching

  • Wat kan ik doen zodat stakeholders eigenaarschap nemen voor de transitie die ze beogen?

  • Wanneer ga ik teamcoachen, wanneer ga ik faciliteren en waarom?

  • Hoe kan ik systeemdenken toepassen bij het begeleiden van transities om tot systeemveranderingen te komen?  

  • Wat is transformationeel leren en wat heb ik daar aan bij transities?

  • Waarom is het nodig bij transitiemanagement de focus te verschuiven van inhoud naar proces?

  • Hoe kan ik betrokkenen leren omgaan met die verschillende belangen die ze hebben?

  • Hoe kan ik stakeholders met Theory technieken begeleiden zodat zij met creatieve oplossingen komen?

Paardebloem-v9-RGB.jpg

"In de leergang Transitiecoaching wordt zowel naar de dynamische, sociale als inhoudelijke complexiteit van transities gekeken. Daarbij reikt Esther niet alleen tooling aan om teams te begeleiden, maar wordt er ook veel geoefend."

Jose Lauwerijssen, Chief Operating Officer, Projectmanager

Leerdoelen

Tijdens de leergang Transitiecoaching verdiep je je in onderwerpen zoals:

  • Werken vanuit verbinding hoofd, hart en handen

  • Transitie coachen of begeleiden/faciliteren

  • Systeemdenken en systeemverandering

  • Verschil tussen intenties en effecten

  • Gezamenlijk eigenaarschap creeren

  • Stakeholder management

  • Teamcoaching: transformationeel leren

  • Innoveren met Theory U

 

Na afloop van de leergang Transitiecoaching ben je in staat om:

  • Een transitie te begeleiden dat is gericht op het veranderen van een systeem

  • Systeemdenken toe te passen op complexe transitievraagstukken

  • Weten wanneer je Transitie management en wanneer Transitie coaching aan de orde is

  • Grote groepen te faciliteren

  • Kerngroep praktijkgericht te coachen naar een lerend team

  • Stakeholder management zo uit te voeren, dat verschillende stakeholders samen een transitie voor elkaar krijgen

Unieke kenmerken van de leergang Transitiecoaching

Systeemverandering tot stand brengen is betekent vaak samenwerken in multi-stakeholder teams, mensen uit verschillende organisaties. De dynamiek van samenwerken ten behoeve van transities verschilt van de interne samenwerking. Bij complexe transities ontbreken vaak hiërarchische structuren. Ook kunnen de doelen van de stakeholders sterk uiteenlopen. Een transitiecoach leert spelers hoe ze met deze verschillen kunnen omgaan en langdurig kunnen samenwerken. Een transitie coach helpt bij het overwinnen van de uitdagingen van transities door mensen samen te laten innoveren. Faciliteren van co-creatie is daarom een van de onderdelen van de leergang Transitiecoaching.

te voeren, dat verschillende stakeholders samen een transitie voor elkaar krijgen

Schrijf je in

Of je nu een transitiemanager, projectleider of opgavetrekker bent, de leergang Transitiecoaching biedt de tools en kennis die je nodig hebt voor effectieve transitie begeleiding. Na deze praktijkgerichte leergang voor transitie coaching en stakeholder management, ben je beter uitgerust om systeemveranderingen succesvol door te voeren en groepen te leren hoe ze hun complexe vraagstukken samen kunnen aanpakken.

Esther de Haan141155-1200x1200px.jpg

"Esther de Haan is een zeer ervaren en getalenteerde transitiecoach. Ze begrijpt heel goed wat mensen motiveert om iets te veranderen: minder focussen op de inhoud en meer op samenwerking en interactie. Ik zou de training Transitiecoaching van harte aanbevelen, ongeacht in welke business je zit. Deze training was een inzichtelijke en waardevolle reis, die ook aanzienlijk heeft bijgedragen aan mijn persoonlijke transitie. Door middel van rollenspellen oefen je wat je predikt, waardoor ik heb leren 'kijken' en een empathische luisteraar ben, voordat ik conclusies trek en feedback geef. Daardoor ben ik feitelijk ook van 'manager' naar 'coach' getransformeerd."

Cile Voute, Interdisciplinair design Consultant en Director

"Wij staan voor grote sociale, ecologische en financiële opgaven. Deze kunnen we niet in ons eentje oplossen. Samenwerking op grote schaal is essentieel. Maar hoe? Esther weet als geen ander hoe de proces- en menskant werkt en hoe grote complexe samenwerkingen kunnen slagen."

Nynke Visser, Sustainable changemaker, facilitator

Dag 1

Sociale kant van transities: wat betekent dat, welke interventies kun je doen zodat betrokkenen eigenaarschap nemen? Systeemdenken bij transities, de transitiecoach als brugfunctie: wat doe je, met welke effect? Benutten van je vermogen tot interoceptie.

Dag 2

Interventies toepassen waarmee je groepsdynamiek beïnvloedt, met als doel dat transitieteams een ontwikkeling door maken van los zand naar een team zich samen verantwoordelijk voelt voor resultaten en voor de samenwerking.

Dag 3

Zicht op de onderstroom van transitieteams. Leren kijken naar belemmerende en denkbeelden en daarop interveniëren.

Dag 4

Introductie van systemische principes. Met Theory U informatie ophalen uit het veld over de verschillende fasen waar stakeholders op gefocust zijn. Creëren van holding en containment in groepen, zodat er ruimte is voor vertragen en verstillen. Draaiboek ontwerpen met essenties van transitiecoaching erin verwerkt.

Dag 5

Vanuit kennis over archetypische organisatiepatronen de eigen organisatiepatronen in kaart brengen. Lastige gesprekken aangaan (gesprek op de Plek der Moeite) om de gestolde narratieven waarop de patronen zijn gestoeld te onderzoeken.

Afronden van de leergang.

Programma

Praktische zaken

Data voorjaar 2025 13 februari, 3 maart, 4 april, 6 mei, 5 juni 

Lestijden 9.00 – 16.30 uur

Kosten € 2.500,-, exclusief btw

Locatie Joos Banckersweg 7-3 in Amsterdam

Koffie & thee, reader en het boek Transities van sectoren zijn inbegrepen in de kosten. Na aanmelding volgt praktische informatie en de factuur voor betaling.

"In totaal heb ik drie leergangen bij Esther gevolgd (Teamcoaching, Transitiecoaching en Theory U) en over alle drie de opleidingen ben ik heel erg enthousiast. De opleidingen waren iedere keer een feestje. Een combinatie van ontspannen verbinding en scherpte op je leerdoel. Ik heb bovendien al veel van het geleerde in de praktijk kunnen brengen."

Donald Meulensteen, Organisatieadviseur

bottom of page